آیا اپل از رقبای خود عقب مانده است؟
وب سایت آموزشی فناوری و تکنولوژی:
اپل امسال مسیر جدیدی را در پیش گرفت و فراتر از محدوده همیشگی خود یعنی آیفونها، آیپدها و مکها رفت. این شرکت از محصول Vision Pro رونمایی کرد و همچنین Apple Intelligence را معرفی کرد. این اقدامات اولین ورود اپل به دنیای هدستهای واقعیت ترکیبی و هوش مصنوعی بودند.
حداقل درباره Apple Intelligence، به نظر میرسد که این محصول برای همگام شدن با ترندهای هوش مصنوعی و جلب رضایت سرمایهگذاران، با عجله عرضه شده است.
از طرف دیگر، Vision Pro حتی بیشتر از این دیر به بازار آمد. متا (Meta) با هدستهای Quest خود، که هم کامل و هم بهصرفهتر هستند، جای پای محکمی در بازار پیدا کرده است. برای نمونه، Meta Quest 3 با طراحی بینقص و قیمت مناسب مثالزدنی است.
با وجود این، اپل هنوز ارزشمندترین شرکت جهان با ارزشی بیش از 3 تریلیون دلار است و همچنان آیفونهایش فروش بسیار خوبی دارند. اما اگر فرض کنیم که عصر گوشیهای هوشمند برای همیشه دوام نخواهد داشت و اگر رقبایی مثل گوگل و سامسونگ دیگر بزرگترین تهدید برای اپل نباشند، چه اتفاقی میافتد؟ در این صورت اپل رقیبی مانند متا خواهد داشت که بیشتر از گوگل و سامسونگ، میتواند جایگاه این برند را به خطر اندازد.
در دنیای فناوری مصرفی، کمتر کسی نام متا را به عنوان رقیب اصلی اپل میشنود؛ مردم بیشتر به اپل، سامسونگ، گوگل و برندهایی مثل الجی و شیائومی فکر میکنند. با این حال، متا چندین سال است که سرمایهگذاری جدی در فناوریهای آینده انجام داده است. این شرکت هوش مصنوعی اختصاصی خود، سیستمعامل واقعیت ترکیبی خود (بر پایه اندروید) و حتی عینکهای هوشمند Meta Orion را توسعه داده است. این عینکها، فناوریهای مدرن از جمله واقعیت ترکیبی و امکاناتی شبیه به گوشیهای هوشمند را در خود دارند و شکل ظاهری آنها شبیه به عینکهای آفتابی کمی ضخیمتر است. با گذشت زمان، این عینکها باریکتر، پیشرفتهتر و در دسترستر خواهند شد.
بر اساس داده ها، گوشیهای هوشمند به شکل فعلی برای همیشه باقی نخواهند ماند. شاید تا ۱۰ سال آینده به همین صورت باشند، اما در نهایت واقعیت ترکیبی جای آنها را میگیرد. به نظر میرسد عینکهای هوشمند جایگزین گوشی های هوشمند خواهند شد.
اما در شرایط کنونی، اپل دیر به توسعه سیستمعامل واقعیت ترکیبی خود (realityOS، بر پایه iPadOS) و عرضه هدست Vision Pro رسیده است. این محصول یک هدست است، نه عینک؛ چیزی که میتوانست تحول بزرگی باشد و یک گام جلوتر از رقبا قرار گیرد. اما اینگونه نیست. Vision Pro حتی از قابلیت هوش مصنوعی Apple Intelligence برخوردار نیست و این موضوع برای کاربران آن ناامیدکننده است.
بهعلاوه، این هدست اپها و تجربههای محدودی دارد، قیمت آن بسیار بالا است و طبق اطلاعات جدید، تا سال 2027 خبری از نسخه ارزانتر نخواهد بود. تنها یک بهروزرسانی کوچک در سال 2025 با پردازنده M5 به جای M2 عرضه خواهد شد.
اپل برای همچنان پیشتازی در این حوزه نیاز به تلاش بیشتر دارد و باید سریعتر عمل کند. همچنین، رقبای اپل اگر میخواهند فرصتی برای کنار زدن این غول فناوری داشته باشند، باید همین مسیر را در پیش بگیرند.
به طور خلاصه:
- متا سالهاست در بازار واقعیت ترکیبی پیشرو است، در حالی که اپل بهتازگی با یک هدست گرانقیمت و کمکاربرد وارد این حوزه شده.
- متا مدتهاست سیستمعامل اختصاصی واقعیت ترکیبی خود (Meta Horizon OS) را توسعه داده و حتی آن را بهصورت متنباز برای استفاده و شخصیسازی دیگر شرکتها منتشر کرده است.
- متا از مدتها پیش هوش مصنوعی خود را داشته، در حالی که اپل بهتازگی و بهشکلی محدود وارد این حوزه شده است.
- متا عینکهای هوشمند مستقل خود را معرفی کرده و برنامه دارد تا نسخههای آینده را با قیمت کمتر و در دسترستر تولید کند.
گوشیهای هوشمند جای خود را به عینکهای هوشمند خواهند داد و متا فعلاً پیشتاز این بازار آینده است.
اگر اپل به همین روند کند ادامه دهد، ممکن است جایگاه مطمئن خود را به عنوان یکی از باارزشترین شرکتهای جهان از دست بدهد. حتی بزرگترینها هم اگر نتوانند خود را با تغییرات وفق دهند، ممکن است سقوط کنند
گفته میشود که سامسونگ و گوگل با همکاری کوالکام قصد توسعه محصولات واقعیت ترکیبی دارند. با این اوصاف، تمام این برندها ممکن است روزی زیر سایه متا قرار بگیرند. چه انتظارات برآورده شود یا نه، و چه تا یک دهه دیگر، شاهد جایگزینی گوشیهای هوشمند با ابزارهای واقعیت ترکیبی باشیم یا نه، باید منتظر دیدن واکنش این برندهای معروف بود.
آیا سامسونگ ما را با معرفی عینکهای هوشمند شگفتزده میکند؟ آیا اپل ناگهان از عینکهای هوشمندی پردهبرداری میکند که همه را شگفتزده کند؟ یا اینکه به همان گوشیهای هوشمند پایبند میماند تا سرانجام مجبور به دنبال کردن شرکتهای آیندهنگری چون متا شود؟ زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد.
منبع: https://www.gsm.ir/